Minden, még oly lezüllött keresztény világ is jobb
(forrás: www.kath.net – 2008. június 8.)

Dirk Voß, a „Sonntagszeitung” kiadója egy konferencián Heinrich Böll német íróra emlékezett, aki azt mondta, hogy minden, még oly lezüllött keresztény világ is jobb számára, mint bármely más, mert abban hely van a betegek, a szegények, az öregek és a gyengék számára is.

A Lübeckben június elején rendezett 34. Pan-Európai Napok egyik fóruma azokkal a konzekvenciákkal foglalkozott, melyek a politika számára a keresztény ember-képből adódnak.
      „Miért kellene a keresztény ember-képnek a politika alapját képeznie?” – tette fel a fórum vezetője, Dirk Voß, a „Sonntagszeitung” kiadója és a német Paneuropa-Union alelnöke a kérdést, melyre a hanyatló római birodalom korából származó Kelemen levélből vett idézettel maga adott választ.

Ez a levél fogalmazta meg, mi jellemzi a keresztényeket: „Nem ölik meg a gyermekeiket, nem taszítják el maguktól feleségüket és gondoskodnak a szegényekről.” Ez a nem teológiai, hanem a tettre orientált definíció az a mérce, melyet a keresztény-demokratikus politikának követnie kellene.

A mai világban azonban a humánus viselkedés számos alapelve „elcsúszott”. Még olyan emberek is, akik vasárnaponként illendően templomba járnak, arról beszélnek, hogy gyermeküket súlyos rendellenesség miatt el „kell” vetetniük.

Ez a jogrendnek is problémája: „Hogyan magyarázzam el egy fiatal nőnek, hogy magzatát nyugodtan megölheti, de a szupermarketban nem lophat el egy CD-t.”


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA