„A négy tradicionalista püspök kiközösítésének feloldása súlyosan vét a hit és az erkölcs ellen”
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2009. február 20.)

Figyelmeztetés: Ugyan igaz az a mondás, hogy egy csecsemőnek minden vicc új, és ezért talán helyesebb lenne minden olyan hír előtt, mely egy régebbinek a folytatása, bizonyos mértékig ismertetni az előzményeket is, a mostani hír-áradat miatt ez szinte lehetetlen. Ezért arra kérem az olvasókat, hogy a „frissítés” oldalon nézzenek utána az elmúlt hetek cikkeinek, azokban megtalálják mindennek az előzményét.


A summorum-pontificum.de internetes portál február 20-án két aktuális hírről tudósított, mely közvetlenül kapcsolódik nem csak az elmúlt napok eseményeihez, de a „Hogyan árulják el a főpapok Krisztus Egyházát” című cikkhez is.
     E két cikk annyira elképesztő, és még azoknak is, akik eddig is tudatában voltak a modernisták hittagadásának, annyira meglepő, hogy a döbbenet szinte lehetetlenné tesz minden reakciót. Akik eddig abban a vágyálomban éltek, hogy a zsinatosok hitének köze van a katolicizmushoz, remélhetőleg felébrednek ezen álmukból, és sürgősen visszatérnek a valóban katolikus útra.


A „Katolikus Teológia Európai Társaság” felhívással fordult a világhoz, melyben keserű panaszban tört ki, hogy a négy Pius-püspök kiközösítésének feloldása egyesületük és az Egyház legnagyobb javait kérdőjelezi meg: nevezetesen a teológiának azt a lehetőségét, hogy a többi tudománnyal szót válthasson, és az egész egyházban ökumenikus és vallások közötti párbeszédet folytathasson.
     Elsőként lásd a felhívás szövegét, itt pedig a társaság tiszteletbeli elnökének, Hünermann-nak a nyilatkozatát, aki a pápát hivatali visszaéléssel vádolja.


2.
A „Katolikus Teológia Európai Társaság” tiszteletbeli elnökének nyilatkozata

Peter Hünermann tübingi teológus XVI. Benedek pápát „botrányos hivatali visszaéléssel” vádolja. A négy tradicionalista püspök kiközösítésének feloldása „súlyosan vét a hit és az erkölcs ellen”, mondta Hünermann a „HerderKorrespondenz” legújabb kiadásában. Hiszen a Szent X. Pius Papi Közösség püspökei továbbra is tagadják a II. Vatikáni Zsinat alapkijelentéseit.

„Felmerül a kérdés, vajon a pápa egy érvényesen létrejött zsinattól eltávolodhat-e, úgy hogy ez a zsinat jelentős kijelentések kihagyásával lesz csak elfogadva. A válasz egy világos nem”, jelentette ki Hünermann. A pápa a hívek bizalmát „mélységesen megrendítette; ugyanakkor döntésével az Egyházat sodorja veszélybe, amikor olyan püspököket és papokat vesz fel, akik nem ismerik el a katolikus Egyház hitét és erkölcseit”.

Hünermann arra szólította fel a Vatikánt, hogy ismerje el hivatali visszaélését és korrigálja azt. Csak ezzel tudja a pápa nyilvános működési szabadságát visszanyerni. „Az Egyház szörnyű mértékű romhalmaz előtt áll.”

Peter Hünermann 1997-ben történt nyugdíjazásáig a tübingeni egyetem katolikus teológia fakultásán a dogmatika tanszékvezető tanára volt. Ő a kiadója „a hitvallás és az egyházi tanbeli határozatok kompendiumának” és ő jelenleg a „Katolikus Teológia Európai Társaság” tiszteletbeli elnöke.

Élesen bírálta XVI. Benedek pápát Gotthold Hasenhüttl saarbrückeni teológiaprofesszor is. Hasenhüttl, akitől megvonták a katolikus oktató engedélyt, miután protestánsokat áldoztatott, a „Saarbrücker Zeitung”-ban „kétszínűséget” vetett a pápa szemére. „A pápa a zsinatot, mely a nyíltságért és a modernségért száll síkra, vissza akarja vonni.”
     A katolikus Egyház helyzetét Hasenhüttl dramatikusnak értékelte. „Az embernek az a benyomása, hogy kevésbé rossz a holocaustot tagadni vagy gyermekeket megerőszakolni, mint evangélikus keresztényeket megáldoztatni.“


1. A „Katolikus Teológia Európai Társaság” felhívása a világhoz


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA